Foto Suomen valokuvataiteen museo (c) Penelope Umbrico

Penelope Umbrico: Säljs i det skick som bilden visar

Mikaelsgatan 1, Kämp Galleria, 00100 Helsingfors
Finlands fotografiska museum K1

Penelope Umbrico (f. 1957) är en amerikansk konstnär, som arbetar med fotografier som finns på internet.

Penelope Umbrico (f. 1957) är en amerikansk konstnär, som arbetar med fotografier som finns på internet. Hennes installationer presenterar ett fyndigt och lekfullt sätt att undersöka den enorma produktionen och konsumtionen av fotografier under 2020-talet. 

Umbrico rekognoscerar i köp- och säljplatsernas virtuella värld på internet. Tori.fi, EBay och Craigslist är populära handelsplatser, vars fotomaterial konstnären utnyttjar i sina installationer. Trots att miljoner bilder laddas upp dagligen på plattformarna, är det sällan någon som ser dem som annat än ett redskap för handel mellan köpare och säljare. Ändå gör oavsiktliga fenomen på fotografierna fotoarkiven till en skattkammare för betraktelser av mänsklig verksamhet. Umbrico visar upp fotoarkiven som ett självporträtt av en kollektiv kultur. 

I höstmörkret utgår utställningen från den efterlängtade ljuskällan i naturen, solen. När man tittar på ett foto av solen på skärmen, ser betraktaren i själva verket skärmens ljus i stället för solen. Solljuset är för allt oftare en bild av genuint solsken, förmedlad av en skärm. 

Finlands fotografiska museum, K1

14.10.2022-5.2.2023 må-fre kl 11-20, lö-sö kl 11-18

Inträde 6/12€, under 18 år fritt inträde

Stäng