Foto FiBO (c) Marco Borggreve

Un'alma innamorata – Italienska kantater av Händel

Lönnrotsgatan 6, 00120 Helsingfors

Sopranstjärnan Carolyn Sampson har tindrat på barockmusikens himmel redan länge.

Sopranstjärnan Carolyn Sampson har tindrat på barockmusikens himmel redan länge. 

I Gamla kyrkan i Helsingfors kommer man att få höra kantater som Händel komponerade i Italien samt charmerande instrumentalmusik av fadern Alessandro och sonen Domenico Scarlatti. 

”Giorgio Federico Hendel” (1685–1759) anlände till Rom från Hamburg år 1707. Under sina tre år i Italien hann den unge musikern förtrolla sin publik, och till exempel i Venedig fick han smeknamnet ”il caro Sassone”, den käre sachsaren.

I Rom hittade Händel viktiga beskyddare i markisen Ruspoli och kardinalen Pamphili. Virtuosen Margherita Durastanti var en av Ruspolis sopraner, och Pamphili beställde musik till sina libretton. Tra le fiamme (cirka 1708), till en text av Pamphili, förmedlar med hjälp av myten om Ikaros och Daidalos tanken om att man inte bör följa alla hjärtats nycker. Av sopranen krävs det schvung, och i den färggranna instrumentationen får gambisten stråla. I Alpestre monte (cirka 1707) finner älskaren, som blivit lämnad av en nymf, tröst endast i döden och de intensiva harmonierna i musiken.

Under Händels tid i Rom var Alessandro Scarlatti (1660–1725) kantatgenrens okrönte kung. Beställningarna på instrumentalmusik var däremot färre, men i hans sonat för flöjt och violin samt i hans flöjtkonsert går det inte att hitta någon förklaring till varför det förhöll sig så. Alessandros son Domenico (1685–1757) och Händel deltog också i en tävling för klavervirtuoser som kardinal Ottoboni arrangerade. Som interludium får vi höra en sonat av Domenico, där en djupsinnigt fantiserande musiker framträder.

 

Carolyn Sampson, sopran

Spelare av Finländska barockorkestern

 

Gamla kyrkan

15.1.2023 kl 18-20

Biljetter 10-40€ från Ticketmaster