Valokuva Egidio Santos

Kimmo Pohjonen – 60-vuotisjuhlakonsertti

Tokoinranta, Eläintarhantie, 00530 Helsinki
Huvila-teltta

Kimmo Pohjonen juhlistaa 60-vuotispäiväänsä komeasti Huvilassa

Kansainvälisesti arvostettuna taiteenlajinsa uudistajana tunnettu harmonikkataiteilija ja säveltäjä Kimmo Pohjonen juhlistaa 60-vuotispäiväänsä komeasti Huvilassa. Pohjosen luovuuden ja löytämisen tärkein laboratorio on viimeiset 30 vuotta ollut hänen soolonsa, Huvilan juhlaillassa saa kantaesityksenä juhlavuoden uusi pääteos 60 Zone, josta harmonikkamusiikin Jimi Hendrixiksi ja Björkiksi tituleerattu taiteilija kertoo seuraavaa:

”Soolourani keskeisin ajatus on ollut harmonikan soittamisen ja itse soittimeen liittyvien vahvojen stereotypioiden rikkominen. 60 Zone on teos jossa soittimen äänimaailma ja sävellykset ovat vihdoin sitä, mitä harmonikasta itse haluan kuulla. Tämänhetkinen elektro-akustinen harmonikkani on monipuolisin soitin, jota osaan kuvitella soittavani. Uuden soittotekniikan avulla soitan useita harmonisia ja rytmisiä kerroksia harmonikalla ja ihmisäänellä samaan aikaan livenä. Oman äänimaailman luominen vaikuttaa yhä voimakkaammin sävellysteni monimuotoisuuteen. Harmonikkani ohjaa ääntä, visuaalisia kuvia ja toimii kuulijoille musiikillisia, poliittisia ja uskonnollisia tanssiin kutsuja välittävänä generaattorina. 60 Zone toteuttaa vision, josta en osannut villeimmissä unelmissakaan haaveilla kun aloitin soittamisen 40 vuotta sitten.”

Kimmo Pohjonen on yksi harvoista artisteista maailmassa, joka on onnistunut luomaan sävellyksillään ja omaperäisillä projekteillaan oman genren. Hän on työskennellyt muun muassa King Crimson -yhtyeen rumpalisti Pat Mastelotton ja Warr-kitaristi Trey Gunnin, sekä jazz-rumpali Eric Echampardin ja Kronos Quartetin kanssa. Pohjonen on myös tehnyt yhteistyötä maineikkaiden koreografi-tanssijoiden Tero Saarisen ja Minna Tervamäen kanssa sekä säveltänyt paljon elokuvamusiikkia. Vuonna 2012 Pohjonen sai tasavallan presidentin myöntämän Pro Finlandia -kunniamerkin työstään suomalaisen taiteen parissa. Pohjosen tunnetuin fani lienee ollut David Bowie, joka kutsui hänet esiintymään kuratoimalleen festivaalille 2002.

Juhlaviikkojen yleisön rakastama Pohjonen on esiintynyt Huvilassa useasti toinen toistaan hurmoksellisemmissa konserteissa. 2014 hän juhlisti Huvilassa 50-vuotisjuhlaansa ikimuistoisesti. Juhlavuoden pääteoksen lisäksi Huvilan konsertissa kuullaan Pohjosen toinen merkittävä projekti, joka paljastetaan myöhemmin.