Markus Krunegård, Mikko Joensuu

Tokoinranta, Eläintarhantie, 00530 Helsinki
Huvila-teltta

Ruotsin rakastetuimpiin artisteihin lukeutuva Markus Krunegård saapuu Huvilaan.

Ruotsin rakastetuimpiin artisteihin lukeutuva Markus Krunegård julkaisi viime syksynä ensimmäisen suomenkielisen sooloalbuminsa Nokia & Ericsson. Ruotsissa ja ruotsiksi jo lähes kaiken saavuttanut ruotsinsuomalainen Krunegård ymmärsi koleana aamuna kitaransa kanssa Los Angelesissa istuessaan, että hänellä on pakottava tarve tehdä taidetta suomeksi. Los Angelesissa olisi ollut mahdollisuus säveltää hittejä muun muassa Sam Smithin levylle, mutta Krunegårdin sisäinen palo sanoi toisin. Krunegårdin kokema puhdistava katarsis tiivistyi albumiksi, joka jo itsessään on merkkipaalu menestyneen artistin uralla. Krunegårdille Nokia & Ericsson on monella tapaa yhtä merkityksellinen levy kuin hänen ensimmäinen sooloalbuminsa Markusevangeliet (2008) – albumien kansikuvat on myös otettu samassa paikassa.

Henkilökohtaisella ja monipuolisella albumillaan Krunegård käsittelee itsensä hyväksymistä sellaisena kuin on, oman identiteettinsä rikkauksia ja häpeää, rakkautta sekä kahden kulttuurin yhtäläisyyksiä, eroja ja niiden välimaastossa elämistä. Krunegård identifioi itsensä juuri ruotsinsuomalaiseksi, ei suomalaiseksi eikä ruotsalaiseksi. Taitava lauluntekijä osaa hämmästyttävällä tavalla käyttää kappaleissaan mausteina naivismin ja hittipopin keinoja. Levyn nimi Nokia & Ericsson on tästä hyvä esimerkki, alkuun jopa hupsulta kuulostava nimi kätkee sisäänsä viisauden kahdesta kulttuurista ja siitä, kuinka kaikki elämässä on vain väliaikaista.

Krunegårdin itsensä lisäksi levyn tuottajana toimii artistin hyvä ystävä Patrik Berger (Robyn, The Hives, Lana Del Rey, Charli XCX, Bleachers). Juureva albumi on saanut loistavan vastaanoton niin Suomessa kuin Ruotsissa. Suomalainen yleisö on tutustunut albumin ja loppuunmyytyjen klubikeikkojen myötä Krunegårdiin ja Krunegård Suomeen. Krunegårdin äiti on kotoisin Pellosta, jossa artisti on viettänyt lukuisia kesiä, muuten Suomi ei paria Helsingin vierailua enempää ollut hänelle aiemmin tuttu.

Illan toinen pääesiintyjä on palkittu laulaja ja lauluntekijä Mikko Joensuu, joka julkaisi alkuvuodesta kehutun albumin Long Ark – ensimmäisen levynsä seitsemään vuoteen. Joensuu aloitti musiikillisen uransa kitaravetoisessa Joensuu 1685 -yhtyeessä, jonka debyyttialbumi keräsi mukavaa kansainvälistäkin huomiota.

Komealle soolouransa Joensuu siirtyi toden teolla julkaisemalla kunnianhimoisen Amen-albumitrilogian vuosina 2016 ja 2017. Helluntalaisperheessä kasvanut Joensuu käsitteli henkilökohtaisilla levyillä sekä uskoon tulemista, että uskosta luopumista. 

Uuden albuminsa Long Ark julkistusta Joensuu juhlisti helmikuussa Helsingin Musiikkitalon suuressa konserttisalissa. Elokuussa Huvilassa nähdään kaksi erittäin arvostettua laulaja-lauluntekijää, joiden urat leikkaavat yllättävällä tavalla: Krunegårdin ensimmäisen suomenkielisen singlen nimi Miss Joensuu sai nimensä hänen kuunneltuaan Mikko Joensuun tuotantoa.