Valokuva Aki Roukala

Maustetytöt & Kuolleet lehdet -elokuvanäytös

Tokoinranta, Eläintarhantie, 00530 Helsinki
Huvila-teltta

Upea lauantain elokuvailta, jossa musiikki ja elokuva yhdistyvät ainutlaatuisella ja Huvilalle ominaisella tavalla.

Helsingin juhlaviikkojen Tokoinrannan sydämessä järjestetään upea lauantain elokuvailta, jossa musiikki ja elokuva yhdistyvät ainutlaatuisella ja Huvilalle ominaisella tavalla.

Elokuvana nähdään Aki Kaurismäen Cannesin elokuvajuhlilla palkittu ja kaksi Golden Globe -ehdokkuutta saanut menestyselokuva Kuolleet lehdet. Elokuvan jälkeen koetaan Maustetyttöjen konsertti. Kuolleissa lehdissä nähtävä rakastettu yhtye on elokuvan menestyksen myötä herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisesti. Elokuvaesitystä täydentää keskustelutilaisuus, jossa syvennytään Kaurismäen elokuvan teemoihin ja taiteelliseen näkemykseen.

Kuolleet lehdet kertoo kahden yksinäisen, sattumalta Helsingin yössä toisensa kohtaavan ihmisen (Alma Pöysti ja Jussi Vatanen) yrityksestä löytää elämänsä ensimmäinen, ainoa ja viimeinen rakkaus. Heidän tietään kohti tätä kunnioitettavaa päämäärää varjostavat miehen alkoholismi, kadonneet puhelinnumerot, tietämättömyys toistensa nimistä tai osoitteista ja elämän yleinen taipumus asettaa esteitä onneaan etsivien tielle. Tämä lempeä tragikomedia on jo kadonneeksi luultu neljäs osa Aki Kaurismäen työläistrilogiaan, johon kuuluvat elokuvat Varjoja paratiisissa (1986), Ariel (1988) ja Tulitikkutehtaan tyttö (1990).

Lakonisen koukuttavasta indie-iskelmästä tunnettu Maustetytöt esiintyi Huvilassa kaksi vuotta sitten yhdessä legendaarisen Agents-yhtyeen kanssa, ja pääsee nyt ensimmäistä kertaa yksin pääartistina Huvilan lavalle. Iltoja yhdistää mainiosti myös se, että Kaurismäen työläistrilogian ensimmäisessä elokuvassa, Varjoja paratiisissa, kuullaan Topi Sorsakoskea ja Agentsia ja onpa Agents levyttänyt yhdessä Jorma Kääriäisen kanssa Kuolleet lehdet -kappaleenkin.

Maustetytöt on edennyt itsevarman omalla tyylillään urallaan lottorivinsä väärin tehneestä indie-suosikista yhä vakavamman iskelmän ja rautalangan ystävien suosikiksi. Kaurismäen elokuvan tuoman suosion takia Maustetytöt on noteerattu vihdoin myös maailmalla, heitä on kehuttu aina New York Timesia ja The Guardiania myöten. Viime vuonna julkaistun Maailman onnellisin kansa -albumin tuottajana toimii yksi maamme arvostetuimmista elektronisen musiikin tuottajista, Vladislav Delay.