Valokuva Cal McIntyre

Ride plays Nowhere & Going Blank Again

Tokoinranta, Eläintarhantie, 00530 Helsinki
Huvila-teltta

Brittiläisen vaihtoehtomusiikin legenda, shoegazen ja brittipopin suunnannäyttäjä Ride saapuu harvinaiselle keikalle Huvilaan

Brittiläisen vaihtoehtomusiikin legenda, shoegazen ja brittipopin suunnannäyttäjä Ride saapuu harvinaiselle keikalle Huvilaan esittämään Nowhere ja Going Blank Again -albuminsa kokonaisuudessaan. 

Vuonna 1988 perustetun yhtyeen kahta ensimmäistä albumia Nowhere (1990) ja Going Blank Again (1992) pidetään yleisesti koko shoegaze-genren merkittävimmistä albumeista. My Bloody Valentinen ja Slowdiven rinnalla Riden albumien merkitys nykymusiikkiin on valtava. Shoegazessa soivat isot särökitaravallit, ja kauniit popmelodiat ja heleät laulut toimivat usein instrumentin tavoin muiden soittimien rinnalla. 1990-luvun lopussa shoegaze väistyi taka-alalle brittipopin ja grungen aaltojen edestä, mutta on jälleen 2000-luvulla noussut kitaravetoisen indiemusiikin valtavirraksi.

Yhä alkuperäisessä kokoonpanossaan soittava yhtye on uransa aikana julkaissut seitsemän albumia, joista viimeisimmän keväällä 2024. Laulaja-kitaristi Andy Bell muistetaan myös Oasis-yhtyeestä, jonka basistina hän toimi vuosina 1999-2009. 

Riden vuonna 1990 julkaistu debyyttialbumi Nowhere nousi brittilistan yhdenneksitoista. Albumia pidetään yleisesti yhtenä 1990-luvun klassikkona ja shoegaze-genren mestariteoksena. Arvostettu musiikkimedia Pitchfork on nimennyt sen musiikkihistorian kolmanneksi tärkeimmäksi shoegaze-albumiksi.

Vuonna 1992 julkaistu kakkosalbumi Going Blank Again nousi brittilistan viidennelle sijalle. Levyn singlet Leave Them All Behind ja Twisterella ovat brittiläisen musiikin klassikoita.

Illan avaa syyskuussa 2023 debyyttialbuminsa Nekorok julkaissut kotimainen instrumentaaliyhyte Tinyhawk & Bizzarro. Yhtye on alunperin Rosita Luu -yhtyeestä tutun kitaristi Jenni Kinnusen sävellysten ympärille muodostunut indierock-ryhmä. Helsingin Sanomien kriitikko Ilkka Mattila ylisti viiden tähden levyarviossaan Tinyhawk & Bizzarron debyyttialbumia “raikkaaksi tuulahdukseksi, joka puhaltaa pölyt pois ullakolle turvaan talletetusta suomalaisesta sähkökitaramusiikista”.