Matkulturen i Helsingfors följer årstidernas växlingar
Vill du smaka på sallad med vilda örter, laxsoppa, blåbärspaj, signalkräftor, smörstekta soppar, älggryta med rårörda lingon eller lakrom? I Helsingfors återspeglas årstidernas växlingar på ett unikt sätt inte bara i naturen och stadsbilden, utan också i matkulturen. Både i hemmen och på restaurangerna ändras maträtterna alltid efter säsong, beroende på vad naturen i skogarna och på fälten har att erbjuda under de snabbt skiftande väderförhållandena. Från de första spröda skotten som vittnar om naturens uppvaknande på våren går vi snabbt vidare till den mångsidiga buffén av gott och grönt under sommarens långa varma dagar och på hösten gäller skördefest då vi njuter av det överflöd som mognat. Konserveringsmetoder från inläggning till jäsning är kärnan i den nordiska matlagningen, eftersom den korta säsongens skörd måste räcka under den långa vintern, då naturen sover under sitt snötäcke, som ett djur som gått i ide. Jakt- och viltsäsongen infaller på hösten, men de tusentals sjöarna och haven erbjuder fisk året runt. I Finland är säsongstänkandet inte en trend, utan en urgammal nödvändighet som dikteras av den omgivande naturen och klimatet, och en källa till stolthet för den lokala matkulturen.
Med följande tips från matredaktör Timo Santala kan du hitta de bästa säsongsbetonade delikatesserna bland Helsingfors mångsidiga matutbud.
Berusad av våren
Ack, de intensiva första vårdagarna, när solen börjar värma, vintern äntligen släpper sitt kyliga grepp, naturen vaknar till liv och grönskan rent av bränner i ögonen när de första skira löven skymtar på träden och skotten ivrigt spirar från marken. Våren är den bästa tiden att äta de fräscha och hälsosamma vilda örter som både stadsbor och mästerkockar plockar i parker och skogar. Förutom vårens första nässlor och kirskål ska du åtminstone prova den saftiga kärleksörten och drycker, eller till och med glass, gjorda på granskott. Vårens bästa fiskar är siken, gösen och gäddan som leker efter att isen har försvunnit.
En tidig vårspecialitet i det finska köket är de giftiga murklorna, som rätt tillredda blir en utsökt svampsås. Precis som i övriga Europa firar många restauranger i Helsingfors vårens första sparris med sparrisveckor. I april är det också värt att hedra en speciell tradition i Helsingfors: ”pussikaljat”, vårens första öl i parken, inhandlad från närmaste matbutik och transporterad i en plastpåse (helst en gul med röd text från Alepa). På första maj går helsingforsarna ut i parkerna för vårens första picknick, oavsett väder. En oumbärlig del av picknicken på första maj är potatissallad med saltgurka och äpple, kokt korv och sockrade munkar med mjöd.

Blomstrande sommar
Försommarens mest efterlängtade ögonblick inträffar då den nya skördens första potatis kommer ut i butiker och restauranger. Potatisen är hörnstenen i den traditionella finska maten, så tidig potatis med smör och dill eller sill får ögonen att tåras av njutning på vilken karlakarl som helst. En annan delikatess under försommaren är den smakrika nykålen, och den tredje är den tidigt mognande rabarbern, som är en perenn på många gårdar i Helsingfors och blir en delikat paj som avnjuts med vaniljsås.
Den mest älskade sommarfisken är förmodligen abborren, som man till och med kan fånga själv bara med en mask på kroken. När midsommarens vackraste stunder kommer vattnas det i munnarna i väntan på de överlägset sötaste finska jordgubbarna, som traditionellt kröner gräddtårtan. En annan sommardelikatess som mognar särskilt gott under ljusa sommarnätter i norr är ärtor, som ofta säljs på marknader tillsammans med jordgubbar.
Under sommaren och den tidiga hösten är skogarna också fulla av blåbär, följt av lingon, och stadsborna beger sig ut på landsbygden för att samla bär inför vintern. Hallon och smultron försvinner ofta direkt in i barnens munnar, men det finns gott om blåbär för goda blåbärspajer. De syrliga svarta och röda vinbären, tranbären från träsken och havtornen från havsstränderna blir ofta till saft, medan de gyllengula hjortronen förvandlas till en läcker hjortronmarmelad.
Kantarellerna är en älskad delikatess som inleder svampskörden i skogarna i juli. I augusti livas sensommarens mörka kvällar upp av kräftskivorna, som är särskilt populära bland finlandssvenskar, där snapsvisor ackompanjerar den smaskiga festligheten.

Ren & lokalproducerad
Helsingfors delikatesser

Höstens skörd
När hösten kommer njuter helsingforsarna av skörden från äppelträden som växer i deras trädgårdar, och äppelgott gjort på kaneläpple och havregryn med vaniljglass är en del av de allt mörkare kvällarna. Hösten är också jaktsäsong, så restaurangerna erbjuder särskilt goda vilträtter av hjort, älg och rådjur. Tillbehören består ofta av säsongens stekta grönsaker, de mest traditionella är rovor och kålrötter, men nyare är rödbetor och naturligtvis potatis. I norr börjar också rensäsongen komma igång, så färsk renskavsgryta med potatismos och rårörda lingon finns också på restaurangerna i Helsingfors. Hösten bjuder också på mustiga, långkokta, värmande grytor. Trattkantarellerna finns länge i skogarna, de kan plockas fram till vinterns första frost.
För många Helsingforsbor är höstens höjdpunkter Finlands äldsta evenemang, den årliga Strömmingsmarknaden sedan 1743, då skärgårdsbor och fiskare kommer till hamnen vid Salutorget i Helsingfors för att sälja sina säsongsprodukter.

När vintern kniper i kinderna
Varm glögg och pepparkakor är en integrerad del av julen och julsäsongen. Till julens säsongsrätter hör risgrynsgröt, morots- och kålrotslåda, sillsallad och ugnsbakad julskinka, som också serveras på julluncher på många restauranger.
I januari är säsongen särskilt het för den under isen fångade laken, som vanligtvis görs till en soppa där både den av gourmander uppskattade levern och rommen är viktiga ingredienser. Fiskarnas lekperiod syns förutom på julborden också på restaurangernas menyer i form av blinier. Traditionellt serveras olika fiskars rom med gräddfil och krämig svampsallad ovanpå krispiga bovetepannkakor.
I februari firas två olika högtider med varsin speciell bakelse; runebergstårtan och fastlagsbullen. Runebergstårtan har fått sitt namn efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Den är smaksatt med mandel och arrakspunsch, toppad med hallonsylt och sockerglasyr. Fastlagsbullen serveras med ett generöst lager vispgrädde och antingen sylt eller mandelmassa, beroende på tycke och smak. En annan traditionell fastlagsrätt är ärtsoppan, som är så traditionell att den på många populära restauranger ingår i veckans meny som torsdagsrätt, men förutom under fastlagen serveras den med pannkaka som efterrätt. En annan soppa som är särskilt omtyckt under kalla vinterdagar är den legendariska laxsoppan.
Vårvintern för med sig sina egna säsongsbetonade delikatesser under påsken, bland annat den exotiska memman, en svart gröt gjord på rågmjöl och malt, som vanligtvis serveras med socker och grädde.

Tröstmat <3
Helsingfors delikatesser
