Restauranger med Michelinstjärnor i Helsingfors
Restauranger med Michelinstjärnor i de nordiska länderna är kända för sin höga kvalitet, och Helsingfors är inget undantag. För närvarande finns det sex restauranger med Michelinstjärnor i Helsingfors, varav en har två stjärnor. Matredaktör Timo Santala presenterar Michelin-restaurangerna för fine dining-älskare och hjälper till att hitta favoriten bland dem.
Palace
En middag på Palace utstrålar lyx in i minsta detalj. Finlands äldsta fine dining-restaurang byggdes för OS i Helsingfors år 1952 och var den första i Finland som fick en Michelinstjärna år 1987. Under ledning av Eero Vottonen, som utsågs till Årets kock år 2012 och har innehaft den ärevördiga titeln Kokkien kokki (”Kokkarnas kock”) i sammanlagt fyra år. Palace är nu (år 2025) den enda restaurangen i Finland som har två stjärnor. Vottonens matfilosofi har sina rötter i det moderna nordiska köket och det klassiska franska köket, men på senare år har också influenser från det japanska köket smugit sig in. Endast de bästa råvarorna används, från finsk gåslever, svart tryffel och musslor till Rossini-kaviar, norsk kungskrabba och för hand plockade pilgrimsmusslor. På menyn finns till exempel gulstjärtsmakrill med krusbärsponzo och kombu-buljong eller wagyu från Kagoshima med vårlökspannkaka. Restaurangen ligger på 10:e våningen i Södra kajen 10, bredvid Gamla saluhallen, och har en fantastisk utsikt över Salutorget, taken på Skatudden och det maritima Helsingfors. Interiören har återställts till sina ursprungliga rena, mjuka linjer från 1950-talet. Inte ens de flesta lokalbor vet, att loungebaren i anslutning till Palace kan besökas utan bokning för att avnjuta utsökta cocktails med havsutsikt i en synnerligen sofistikerad atmosfär.
Grön
Grön får sin inspiration direkt från naturen och är en av de absolut bästa fine dining-restaurangerna i Finland, känd för sin kvalitet och de relativt rimligt prissatta avsmakningsmenyerna. Redan som 10 år gammal fick Grön en Michelinstjärna år 2018 och nivån har bara stigit ytterligare sedan Toni Kostian (Årets kock år 2016) fick den lovande Johan Kurkela (Årets kock 2023) till sitt radarpar. Enligt rykten bland proffsen är Grön den mest sannolika mottagaren av nästa Michelinstjärna i Finland. Under sina första år var Grön särskilt känd för Kostians passionerade användning av vilda grönsaker och örter och modiga jordnära säsongssmaker. I dag har fokus breddats till att omfatta säsongens bästa fisk och skaldjur, som norsk kungskrabba och pilgrimsmusslor. De flesta ingredienserna kommer dock fortfarande från närområdet, bland annat wagyu, citrongräs och ingefär som odlats i Finland. Kostian kan fortfarande ses i skogarna, på ängarna och stränderna runt Helsingfors, liksom på restaurangens egen tomt, där han skördar säsongens råvaror. I restaurangen står en lång rad burkar med fermenterings- och inläggningsexperiment. Gröns unika förhållande till naturen och engagemang för hållbarhet är uppenbart inte bara på tallriken, utan i hela restaurangens verksamhet – det är inte konstigt att Grön tilldelades en Michelin Green Star redan år 2021.Gröns kärleksfullt utformade rätter är ofta estetiskt sett enkelt vackra till utseendet, men under ytan är de fylliga smakbomber, där alla komponenter stöder varandra. Hela menyn finns tillgänglig också veganskt. En middag på Grön är en djupdykning in i hjärtat av den moderna finska maten och en oförglömlig upplevelse på alla sätt. Det lilla, intima och lagom dunkla restaurangutrymmet, i kombination med en lugn och otvungen service, är perfekt för en stämningsfull middag. Grön är en av de mest avslappnade fine dining-restaurangerna i Helsingfors och möjligen den enda Michelin-stjärniga restaurangen i världen där stjärnplaketten är placerad på toalettväggen.
Olo
Olo, som leds av fine dining-pionjären Pekka Terävä, utsågs till Årets restaurang av Suomen gastronomien seura år 2009 och restaurangen, som öppnade år 2006, tilldelades en Michelinstjärna år 2011. Sedan dess har Olo, som ligger mittemot Salutorget på paradgatan intill Presidentens slott, Högsta domstolen och Stadshuset på Norra Esplanaden, varit en säker adress för en elegant fine dining-middag av hög kvalitet. På Olo får de bästa av den nordliga naturens råvaror, från gös till svart trumpetsvamp, den behandling de förtjänar, och de djupa och autentiska smaker som lockas fram lyckas vara både delikata och fräscha, särskilt som många rätter avslutas med dekorativa ätbara blommor och vilda örtblad. Ibland får den inhemska sikrommen sällskap av färska råa isländska räkor, ibland av piggvar rostad över öppen eld med fermenterad sparris och tryffel. Och om du vill smaka på renkött är du på rätt ställe, för när det gäller nordliga klassiker är Olos nuvarande köksmästare Tuomas Vierelä från Lappland och slog till och med ut Eero Vottonen från Palace i tävlingen Årets renkock år 2015. Olo visar sig utan tvekan från sin bästa sida genom de långa avsmakningsmenyerna, men det är också möjligt att plocka à la carte-rätter från menyn, till exempel stekta pilgrimsmusslor, solrosfrömiso, brynt smör och Oscietra-kaviar. Restaurangens klassiska inredning är enkel och luftigt elegant, och restaurangutrymmet är uppdelat i flera rum, vilket ger en mer intim atmosfär än bara en större sal. Bakom själva restaurangen finns en luftig och rymlig innergård under tak för ett större sällskap att äta eller festa på, särskilt på sommaren.
Demo
Demo är död, men länge leve Demo! Restaurangen, som grundades av Tommi Tuominen och Teemu Aura år 2003, har genomgått stora förändringar. Ursprungliga Demo, som har en Michelinstjärna sedan år 2007 och var en liten stämningsfull stenfotsrestaurang på Nylandsgatan, ersattes år 2024 av den luftiga lokalen uppe på ett tak i Gräsviken. De enorma, sex meter höga glasväggarna erbjuder en hisnande utsikt över Drumsö. Tuominens vision om exceptionellt god mat och service står fast. Han har sedan år 2023 varit ordförande och tävlingsdomare för det finska matlagningsteamet Bocuse d’Or. Demo är känt för sin avslappnade och upproriska stil, och den attityden sitter i trots att restaurangen har vuxit och flyttat till mer sofistikerade lokaler. Demos kök bygger fortfarande på säsongsbetonade råvaror och kompromisslös fransk kokkonst, men har under årens lopp fått allt större influenser från Medelhavsområdet och Asien. I Demos rätter får hjorttartaren styrka av mörk lökbuljong och kontrast av saltade vita vinbär, medan hälleflundran får ett extra sting av yuzu koshō och forellrom som marinerats i syrlig tomat. Den finska svampskörden briljerar med fårtickesallad, som serveras med soppbuljong och hollandaise. Förutom över en Michelinmiddag kan Demos meny och enastående utsikt också avnjutas under dagen, eftersom Demo till skillnad från många andra stjärnkrogar också erbjuder en lunch av mycket hög kvalitet på vardagarna.
Finnjävel Salonki
Demos Tommi Tuominen har också sin slev med i soppan på Finnjävel, som ursprungligen var tänkt som en tvåårig projektrestaurang. Finnjävel startades som en hyllning till den traditionella finska matkulturen i samarbete med Masterchef-domaren och matskribenten Henri Alén, men fick ett permanent hem på Konsthallen och sin första Michelinstjärna år 2021. Finnjävel Salonki bygger på de mest traditionella finska rätterna och uppdaterar dem till fine dining-form som bara toppkockar som Tuominen och Alén klarar av. Finska matgäster är vana vid att äta traditionella rätter som fläsksoppa, klimpsoppa, ”rössypottu” (en mustig soppa som traditionellt innehåller potatis, blodpalt och palvad skinka), morotslåda och kycklinggryta i lite olika versioner. Finnjävels moderniserade rätter är av garanterad kvalitet. Varje komponent är genomtänkt och finslipad in i minsta detalj. Portionerna kommer garanterat att väcka smakminnen från vårt nationella kulturarv och en mer finsk modern fine dining-upplevelse och smakresa till hjärtat av den finska maten hittar d ingen annanstans i världen. Upplevelsen kompletteras av Finnjävels avslappnade, humoristiska och omtänksamma service. Kunderna behandlas snarare som bekanta gäster. Restaurangen tilldelas Michelin Service Award i Norden år 2021. Humorn är också tydlig i restaurangens namn, som spelar på den svenska bilden av barbariska finnar. Den moderna, eleganta och mörkt färgade restauranglokalen på konstmuseets övervåning och de rätter och den inredning som tillverkats av finska hantverkare kompletterar restaurangupplevelsen på ett sömlöst sätt.
The Room
Kozeen Shiwan kommer från den kurdiska regionen i norra Irak och hans karriär som kock började, som för många andra invandrare, på en enkel kebabpizzeria och det var först på tredje försöket som han kom in på kockskolan. Efter många om och men arbetade Shivan på den ena restaurangen efter den andra och samlade erfarenhet på bland annat norska Maaemo, som nu har tre Michelinstjärnor. Efter många experiment med popup-restauranger öppnade Shivan slutligen en egen restaurang, The Room, som tilldelades sin första Michelinstjärna år 2024, historiskt nog bara fem månader efter öppnandet. The Room är mer än bara en middag, det är en teatershow som bit för bit öppnar upp Shivans livshistoria. En excentrisk showman med gyllene hår underhåller sin publik som samlats runt ett marmorbord med berättelser och magiska trick. Dämpad belysning i kombination med esoterisk bakgrundsmusik ger Shivan en arena där han kan uppträda som en rockstjärna i skenet av blixtar och samma kreativa utbud av bling-bling, guld, glitter, rök och blomblad som matportionerna flödar av. Shivans rätter kombinerar Mellanösterns kök med finska ingredienser och influenser, till exempel gyllene potatis som serveras med mangoambasås och rökt gös och gravad sik som piffats upp med kardemummaolja. En ”kebab” av rökt ostronmussling serveras med rökta enbärssmör. Shivans meny är också tillgänglig som vegansk och dryckesvalen följer den djärvt experimentella linjen. Shivan vill att The Room ska vara en holistiskt konstnärlig upplevelse för alla sinnen, så middagen bör ses som en show byggd kring mat. Det är värt att notera att restaurangen knappast är det bästa valet för en traditionell middag och en lugn pratstund med en följeslagare.