Tillgängliga naturstigar i Helsingfors: top 7
Naturen i Helsingforsregionen lockar till promenader och avkoppling. I naturen mister tiden sin mening och du får ladda. Alla har inte möjlighet att promenera på smala spångar eller ojämna leder. Jämna och tillräckligt breda stigar gör det möjligt också för personer med nedsatt rörlighet och personer med barnvagnar att njuta av naturen. Här får du tips på sju olika naturstigar som är lätta att ta sig fram på.
1. Stenuddens naturstig
Stenudden, som ligger mellan Hertonäs och Brändö, är ypperlig för en tillgänglig skogsutfärd. Den gamla skogens närvaro får dig att stanna upp både fysiskt och psykiskt. På den 330 meter långa stigen, som är belagd med stenmjöl, finns presentationer av träd- och fågelarter. Stigen har en ledstång och det finns skyltar med punktskrift och reliefer för att underlätta för synskadade. Naturstigen slutar vid en fågelplattform med utsikt över fågelskådningsområdet i Gammelstadsviken. Från plattformen kan du få syn på svanar och sothönor och har du tur kanske också duvhök, häger eller till och med berguv.
Bänkarna på fågelplattformen och vid det intilliggande regnskyddet är perfekta för picknick. På hösten kan du också plocka blåbär längs stigen. Stigen från Brändö metrostation till naturstigen är 1,5 km lång och går delvis längs en grusväg. Vid naturstigens startpunkt finns en parkeringsplats för personer med funktionsnedsättning. Den egentliga parkeringen ligger 300 meter bort. Friluftstoaletterna på rekreationsområdet är öppna för besökare under sommarsäsongen, men det finns inga handikapptoaletter.
Var ligger Stenudden?
Stenudden, Råvägen, sväng från Skepparvikskroken.
2. Alprosorna i Haga
Rhododendronparken i Haga överraskar varje år sina besökare med ett hav av blommor. Många har hört talas om blomsterprakten, men för att verkligen förstå den, behöver du vara där och uppleva den själv. Parken är dessutom helt tillgänglig! De äldsta alprosorna planterades år 1975 och är nu så höga att du kan beundra de höga trädkronorna från utsiktsplattformarna. I den åtta hektar stora rhododendronparken kan du promenera längs breda sandvägar eller ta dig runt obehindrat bland buskarna längs de breda spångarna.
Förutom alprosor finns här också färggranna azaleor. Tusentals besökare kommer till parken under blomningsperioden i början av juni. Särskilt på helgerna kan det vara mycket folk och då kan det tidvis vara trångt på spångarna. Parkens grönskande atmosfär är också värd ett besök utanför blomningssäsongen. Sällskapliga småfåglar och de praktiska picknickborden gör det mysigt för besökarna. Hösten i rhododendronparken förgylls av de magnifika hortensiorna, som växer intill picknickområdet. Azaleornas höstfärger är också fantastiska. År 2022 fick parken nya skyltar och en audioguide, som hjälper besökarna att lära sig mer om växtarterna och om parkens historia. Du kommer hit med tåg från Hoplax station. Läs mer om Rhododendronparkens historia och få vägledning här.
Var är Alprosparken?
Degermyrvägen 37, Haga.
3. Borgnäsets naturstig
En naturstig med hälsotema (Naturens sköte) slingrar sig genom lummiga aspdungar, går längs kanten av vassruggarna och kikar in i en björkallé. Naturstigen är cirka en kilometer lång. Längs vägen finns tavlor med idéer för att få allt ut av naturupplevelsen. Det finns en tillgänglig fiskeplats nära parkeringen vid Borgnäsudden och en tillgänglig torrtoalett, Helsinki-huussi. En karta över Gammelstadsviken med navigator och mobil positionering finns på citynature.eu.
Var ligger Borgnäsets naturstig?
Katarina av Sachsens gata 11, parkeringsplats 100 meter från naturstigen och 200 meter till Fårholmens spångar.
4. Fågelplattformen på Fårholmen
Kombinera en resa till Borgnäsudden med ett besök på Fårholmen och upplev ett tillgängligt äventyr på mer än 3 km genom skogen, strandviken och spångarna. De här två naturstigarna är lätta att upptäcka efter varandra. Spångarna är bredare med jämna mellanrum för att underlätta trafiken på dem och utsiktsplattformarna är försedda med ramper. Stigen går igenom vassen och via en träddunge leder den till slut till Fårholmens rymliga fågelplattform. Packa med en kikare, så har du ännu bättre sikt över fågelvattnen i Gammelstadsviken. Fårholmens tillgängliga naturstig tilldelades Helsingfors funktionsrättsråds tillgänglighetscertifikat år 2020.
Var ligger Borgnäsets naturstig?
Katarina av Sachsens gata 11, parkeringsplats 100 meter från naturstigen och 200 meter till Fårholmens spångar.
5. Ut i naturen kring Villa Elfvik
Villa Elfvik ligger i utkanten av Bredvikens naturskyddsområde och är ett fungerande utflyktsmål i sig, eftersom området är stort. På innergården till Naturens hus står ett fågeltorn, som nås via en tillgänglig ramp till den nedre nivån. Från tornet kan du titta på fåglarna och på sommaren också på korna, som betar på området. Den 700 m långa naturstigen ”Ut i Naturen” är lämplig för både rullstolar och barnvagnar. Stigen slingrar sig runt området kring naturhuset och får besökaren att bekanta sig med såväl strand som skog. På området finns ett båthus, en grupp bord för picknick och ett litet lusthus som endast nås via trappor.
Från Naturens hus kan du hyra utrustning för vandring i naturen, kikare och luppar för alla åldrar. På Naturens hus är det rullstolsanpassad tillgång till de kostnadsfria utställningarna och caféet. Dörröppningen till ytterdörren är 70 cm bred, men cirka en meter bred när sidodörrarna öppnas. Dörröppningen till toaletten är 70 cm bred. Själva parkeringen till Naturens hus ligger på Elfviksvägen, ca 200 meter från huset, men det finns en handikapparkering närmare ingången, med en grusväg till byggnaden. Närmaste busshållplats finns längs Ring I. Naturens hus är öppet året runt, varje dag på sommaren och söndag till fredag på vintern. Kaféet är öppet på söndagar och helgdagar under öppettiderna.
Var hittar du Naturens hus?
Elfviksvägen 4, Esbo.
6. Longinoja värnar om öringen
Longinoja i nordöstra Helsingfors är en pärla i stadsnaturen. Den har restaurerats från ett dike till en vacker öringbäck (bäckaktivisternas målmedvetna arbete belönades med priset för bästa naturprojekt år 2017-2018). Den 2 km långa naturstigen Longinoja, som ligger i ett parkliknande landskap, ger en nära inblick i bäcken och öringens liv i den. Broarna är tillgängliga och från dem är det bra att spana på vattnet. Under lekperioden, som börjar i oktober, kommer moderfiskarna från havet. Longinoja är också hemvist för den svårfångade strömstaren och du kan också få syn på räv, grävling, vitryggig hackspett och till och med flygekorre!
Under den snöfria tiden av året är naturstigen helt tillgänglig, med undantag för den branta bron över Ring I. I stället går det att ta sig vidare via Malmbågen eller Bocksbacka tågstation. Det finns några bänkar längs bäcken. Webbplatsen Longinoja.fi är en utmärkt informationskälla och fungerar också som en guide på naturstigen om du inte når skyltarna. På webbplatsen finns information om tillgänglighet, bland annat om vinterunderhåll och toaletter. Naturstigens början i Nedre Malm kan nås från Ladugårdsvägen, till exempel med buss. Parkering finns nära informationstavlorna, på Haaga-Helias parkeringsplats. Från Bocksbacka tågstation kan du nå naturstigens mellersta etapper.
Var är Longinoja?
Informationstavlorna för naturstigen finns vid parkeringen i Lerstrand (nedströms) och vid Nedre Malm intill yrkeshögskolan Haaga-Helia (uppströms).
7. Storträsket i Sibbo storskog
Sommaren 2019 blev en ny tillgänglig stig i Sibbo storskogs nationalpark färdig. Den sträcker sig från parkeringsplatsen vid Flatbergsvägen till Storträskets strand. Du kan ta dig runt det sympatiska lilla träsket längs spångar och skogsstigar. Träsket är omgivet av små tallar och doften av getpors är nästan magisk. På våren kan du få se paddor, strandsnokar eller ödlor som solar sig på en stenarna. Storträsk är också populärt bland fiskare, eftersom det planterats ut regnbågsforell i den. Fisketillstånd behövs för att få fiska där.
En lättillgänglig grusväg med tydliga markeringar går från parkeringsplatsen på Flatbergsvägen till stranden av Storträsket. Den plana stigen genom skogen är en kilometer lång. Mot slutet finns en liten backe, som kan göra det svårare att ta sig fram med rullstol eller barnvagn. Forststyrelsen levererar ved till ett lättillgängligt vedlider nära stranden, som man når via en ramp. Vid vattenbrynet finns en rymlig tillgänglig matlagningsplats med bänkar och bord. Det finns också en tillgänglig torrtoalett i samband med rastplatsen.
Det finns fyra markerade parkeringsplatser för rörelsehindrade på campingplatsens parkeringsplats. Det går också en buss till det här utflyktsmålet. Busshållplatsen vid Grankärrsgränden ligger cirka 300 meter från parkeringsplatsen på Flatbergsvägen.
Hur kommer du till Sibbo storskog?
Nationalparken vid Sibbo storskog, Flatbergsvägens parkeringsplats, Flatbergsvägen 1, Vanda.