De bästa bagerierna i Helsingfors

Gott bröd hör till basen i den finländska kosten, men visst finns det plats för läckra bakverk också. Helsingfors har ett antal omtyckta bagerier, som uppskattas av stadens invånare. Oavsett om du vill ha färskt bröd till frukostbordet eller lyxa till det med stadens bästa bakverk, kommer den här listan, sammanställd av matredaktör Timo Santala, att ta dig till de bästa bagerierna i staden.

a man holding a box of bread
Jussi Hellsten

Varje bageri, en fräsch nykomling eller en älskad klassiker, har sin egen bravur som lojala kunder återkommer till. Bröd spelar en viktig roll i vardagen såväl som vid festliga tillfällen och surdegsbakning har en lång tradition, oavsett om det handlar om rågbröd eller lättare sädesslag. Åsikterna om var man hittar de bästa karelskapirogerna, köttpirogerna, croissanterna, munkarna eller örfilarna är lika varierande som stadens invånare. Bästa sättet att hitta dina egna favoriter är att ge dig  ut på en bageriturné och själv prova vad Helsingfors bästa bagerier har att erbjuda! Vattnas det redan i munnen? All orsak!

Traditionell bageristämning

Helsingfors äldsta bageri är Ekberg, vars klassiska bageri-café på Bulevarden har betjänat i generationer sedan 1852. Ekbergs konditori är känt för sina Napoleon- och Madeleinekakor, tusenbladstårta och ”champagnekorkar” från 1800-talet, men Ekbergs Runebergstårtor hör också till de bästa i stan. Kondotori Hopia, vars karelskapiroger är legendariska i Helsingfors, håller också fast vid traditionerna. Hopia bakar dagligen karelskapiroger enligt samma originalrecept som Emma Hopia, född i Sortavala, tog med sig från Karelen till Helsingfors för nästan 70 år sedan. Avikainen, å sin sida, har varit ett klassiskt kvartersbageri på Torkelsbacken sedan år 1966. En blåbärspaj eller ”possumunkki” (en munk med äppelsylt i) kröner stämningen och tidsresan från gångna decennier. Väyrysen Leipomo håller också på traditioner, med sina rågbröd och legendariska små munkar, som de bakar på Teurastamo med en degrot från år 1908.

Kultur via bakverken

En av klassikerna är Kanniston Leipomo, som förutom sitt butikscafé i Rödbergen sedan år 1914 nu har flera andra försäljningsställen runt om i staden. Fazers Gateau-bagerikedja har också ett brett sortiment och många butikscaféer runt om i staden. Klassikerna känner de flesta antagligen till, men prova till exempel ett bröd med aprikoser och nötter och de misstänkt gröna men delikata pistagebullarna! Rönttösrouva i Staffansböle säljer inte bara handgjorda lingonrullar fyllda med bär (”Rönttönen”) enligt ett recept från Kajanaland, utan också till exempel det traditionella fiskfyllda brödet ”Muikkukukko” och smörgåstårtor. Det råder också allmän enighet om att Eromanga har gjort stadens bästa köttpiroger sedan år 1946.

Photo Kanniston Leipomo
Kanniston Leipomo / Munkkiniemi

Delikatesser

Helsingfors

Photo Ninni West
a man holding a pastry

Trender i moderna bagerier

Levain, som ligger i Rödbergen och numera också i Tölö, är en mångsidig bageri- och kafékedja som är en pionjär inom den moderna bageriboomen. Bland favoriterna finns Levain-surdegsbröd och den krispiga portugisiska pastel de nata med tunn skorpa. St George Bakery är ett café-bageri i källaren på topphotellet med samma namn, där färskt surdegsbröd bakas varje dag, också på söndagar; ett bekvämt ställe för att plocka upp picknicksnacks till den intilliggande Gamla kyrkoparken (”Ruttopuisto”). På Way Bakery, i utkanten av Björnparken, är det värt att köpa med sig inte bara det populära surdegsbrödet, utan också honungskaramelliserade örfilar och ett glas naturvin i samband med bageribesöket.

Mästerbagare med europeisk känsla

Det Tölö-baserade hembageriet Raka’s har gjort sig ett namn inte bara med sina utmärkta karelska piroger utan också med sina kryddiga samosas. På Bakery Iita ska du förutom surdegsbrödet också smaka på frömaltbrödet; utmärkt med skagenröra! Primo bakar bröd med krispiga skorpor på helgerna i Ambience House i Lappviken. Greenbakes croissanter och baguetter förtjänar ett särskilt omnämnande, och den franska ägarens goda smak genomsyrar stället. Fransk kvalitet hittar du också på artesanbegeriet Le Moulin, vars autentiska smörcroissanter och mandelcroissanter får mycket beröm. Le Moulins produkter serveras på Café de la Gare Hoplax i Södra Haga och Le Grenier i Mejlans. Smaka också på deras utmärkta quicher och citrontartaletter! Croissanter är också värda att prova på det franskinspirerade boulangeriet L’Artisan i Gamla saluhallen. Patisserie Teemu Aura, å andra sidan, är inte bara känt för sina goda bröd utan också för sina experimentella macarons, Runebergstårtor och konstnärliga bakverk.