Subkulturer bland regnbågsfolket i Helsingfors

Även om Helsingfors inte är någon metropol finns det en mängd intressanta HBTQ+-subkulturer också här. Vi presenterar några alternativ.

a group of people wearing clothing
Roza Ahmad

Aktivism för pridefolk

De som är intresserade av samhällsengagemang i regnbågsanda, kan hitta intressanta projekt och workshoppar, till exempel i gemenskapen Helsinki Pride Community. I Helsingforsregionen har Helsinki Pride community, tidigare HeSeta, en lång erfarenhet av gräsrotsaktivism.

Organisationens evenemangskalender erbjuder aktiviteter för alla smaker och livssituationer. Evenemangen är skräddarsydda för olika grupper och sträcker sig från småskaliga middagar till människorätts- och kulturevenemang för 100 000 personer. Till exempel KVV-möten, ”Kahden vähemmistön väki” (folk som tillhör två minoriteter), som riktar sig till personer med funktionsnedsättning och/eller långvarig sjukdom, som också tillhör en sexuell- eller könsminoritet. Bi/Pan+-kvällar är diskussionskvällar för alla vuxna som identifierar sig som bisexuella eller pansexuella. Global Queers i Helsingfors är en engelskspråkig mötesplats för alla engelsktalande regnbågspersoner. Personer under 25 år kan vara intresserade av de olika ”Nuorten pride”-evenemangen. Alla evenemang, grupper och workshoppar hålls huvudsakligen i Helsinki Prides lokaler i Kabelfabriken.

Om du är intresserad av att främja könsminoriteternas mänskliga rättigheter, erbjuder patient- och människorättsorganisationen Trasek en expertplattform, med hjälp av vilken du som medlem bland annat kan påverka innehållet i- och tillgängligheten till hälso- och sjukvårdstjänster. Läs mer om Traseks verksamhet på deras webbplats.

Samkväm för vuxna kvinnor

Kvinnokvällarna (”Naisten illat”), som arrangeras av Helsinki Pride är öppna för alla lesbiska, bisexuella och andra kvinnor som identifierar sig med regnbågstänket. Kvällarna besöks av kvinnor i alla åldrar, från tjugoårsåldern till femtioårsåldern. Mötena är en möjlighet att delta i informella samtal och träffa nya människor. Vissa träffar är strukturerade kring ett specifikt tema, andra är mer informella sammankomster.

Föreningen Mummolaakso ordnar danser, utflykter, kaffekvällar, teater- och kulturresor samt veckoslutsläger. Verksamheten syftar till att ge information, rekreation och möjlighet för medlemmarna att skapa och upprätthålla kontakt med andra lesbiska och bisexuella kvinnor samt att ”främja solidaritet och omsorg mellan lesbiska och bisexuella kvinnor och att erbjuda ett identitetsbaserat alternativ till traditionell äldreomsorg”. Syftet är också att skapa ett socialt nätverk som hjälper föreningens medlemmar i tider av ensamhet, sjukdom och andra krissituationer.

Björnmän hittar varandra

En av de homosexuella subkulturerna är björnar. Björnkulturen glorifierar maskulina egenskaper som skäggighet och stor storlek. Helsingfors har sin egen björnscen och vissa evenemang som är skräddarsydda för björnmän. Björnaktiviteter som klubbar, bastur, bruncher etcetera organiseras aktivt av till exempel Bear with Us Helsinki-kollektivet, BWU. Programmet riktar sig till björnmän och män i allmänhet, oavsett ålder, storlek eller utseende.

En populär årlig tradition är björnkryssningen Bears on Board i juli. Festkryssningen riktar sig till ”björnar och björnaktiga” och leds av DJ Mr.A, som länge varit en av klubbens influencers .

Fantasifyllda fetischer

Fetischevenemang har alltid spelat en stor roll i gaykulturen. I Helsingfors organiseras de till exempel av MSC Finland – Tom’s Club, en av de äldsta aktörerna på HLBTQ+-scenen i Finland.

MSC Finland – Tom’s Club är en fetischorganisation för män som är intresserade av läder, gummi, uniformer och sportutrustning. Organisationen hette ursprungligen MSC Finland, men bytte namn till det nuvarande år 1991, till minne av hedersordföranden Touko Laaksonen, alltså Tom Of Finland.

Klubben ordnar regelbundet klädkodskvällar och andra tematiska evenemang, till exempel den årliga tävlingen Mr Fetish Finland. MSC är en del av European Community of Fetish Clubs (ECMC), till vilken man får ett medlemskort då man går med. Medlemskortet ger gratis inträde till medlemsklubbarnas klubbrum och evenemang.

Club X i Vallgård i Helsingfors, är den första privata BDSM-klubben i Finland med en månadsavgift. Den erbjuder sina medlemmar utmärkta möjligheter till varierande sessioner. Club X erbjuder ett brett utbud av utrustning, en mängd olika fantasifullt inredda rum och salar utrustade med performance-teknik. En separat bastuavdelning finns också tillgänglig.

Erotisk bondage, eller shibari, blir alltmer populärt utanför kinky- och BDSM-kretsarna. I Helsingfors ordnas olika bondageevenemang och workshoppar av bland annat Helsinki Shibari.

Det finns också många andra mer specialiserade kinky-communities i Helsingfors, till exempel Helsinki Academic Kinky, eller Häkki, som främst är aktiv inom Helsingfors universitet.

Helsingfors pride community erbjuder också diskussioner kring ämnet. Diskussionskvällen LHBTQIA+ kinky är öppen för alla som identifierar sig som kinky- och fetischister som tillhör sexuella minoriteter eller andra könsminoriteter. Kvällarna är en möjlighet att diskutera, dela idéer och lära sig nytt kring temat kinky och fetischer, i en avslappnad och trygg miljö i en anda av kamratstöd. Under kvällarna kan du också uttrycka dina önskemål om diskussionsämnen. Du kan träffa nya människor och få vänner på evenemangen, men de är inte till för att hitta erotiska partners. Diskussionskvällarna bygger på principerna för ett säkrare utrymme.

Cruising för att få sällskap

Inom HBTQ+-kulturen har sexpositivitet på många sätt varit centralt redan i årtionden. I Helsingfors kan män som är intresserade av sex (och som gillar män) hitta likasinnade på Finlands enda gaybastu Sauna Con Hombres på Skatudden. Ett annat populärt besöksmål är erotikbutiken Keltainen Ruusu i Kampen. Förutom sextillbehör har Ruusu också ett sällskapsrum för kunderna och en ”tvåvånings non-stop filmvisning”.

Vogue/Ballroom-kulturen 

Under de senaste decennierna har det i Helsingfors utvecklats en mycket livlig Vogue-ballroomkultur. Kvällarna arrangeras av bland andra Venla Vuorio och Virpi Kurkihovi, de finska pionjärerna inom vogue-dans, och dansaren och koreografen Roza Ahmad, också känd som Princess Coco Ninja.

Vogue Ballroom är en subkultur som skapades av icke-vita sexuella minoriteter och könsminoriteter i Harlem på 1960-talet och som upprepade gånger har kommit och gått inom mainstream-underhållningen under årtiondena, senast i den populära TV-serien The Pose. Popfenomenet RuPaul’s Drag Race har också mer än en del att tacka Ballroomkulturen för.

Deltagarna i Vogue Ball representerar ofta olika ”hus”, som är familjeliknande sociala gemenskaper. Traditionellt har Vogue-balerna många kategorier, till exempel en runway som efterliknar toppmodellernas promenader och en best dressed som fokuserar på att klä upp sig.

I Helsingfors ordnas regelbundet workshoppar och olika evenemang inom Vogue ball. Du kan följa till exempel i gruppen Waacking & Voguing – Suomi-Finland på Facebook.

Club kidz och Drag 

Även om det kanske inte syns på ytan, har Helsingfors en livlig, till och med avantgardistisk queer undergroundklubbkultur för alla som letar efter något lite mer radikalt när de går ut. Färgstarka klubbgrupper som House Of Disappointments, KORGY och La Persé är välkända nattklubbar i Helsingfors partyscen, och de ordnar också egna temakvällar, till exempel på Ääniwalli och på DTM.

För den som är intresserad av subkulturer och alternativ underhållning, rekommenderar vi också att kolla in Helsingfors livliga drag-scen. Det finns flera intressanta dragkonstkollektiv av den nya generationen just nu. Till exempel producerar grupperna House Of Auer och We Are Queerlesque högkvalitativa dragföreställningar med en D-I-Y-attityd som utmanar traditionella dragshower och de föråldrade roller de står för. Båda ovannämnda grupperna ordnar evenemang runt om i staden; fritt fram att hänga med!

Du kan också följa den lokala dragscenen och dess evenemang till exempel via Drag Suomi-gruppen på Facebook.

Queerfeminism och mångfald

Många personer inom HBTQ+-samhället har jämställdhet och feminism nära hjärtat.

Matriarkatkollektivet ”Matriarkaatti-kollektiivi” anordnar evenemang som bygger på idén om att erbjuda underhållning och samtidigt möjligheter för underrepresenterade grupper att känna sig inkluderade på klubbscenen.

MYÖS är ett Helsingforsbaserat DIY-kollektiv, en evenemangsplattform och ett nätverk för underrepresenterade aktörer inom den elektroniska musikscenen; DJ:ar, producenter, arrangörer, publik och medlemmar i den lokala klubbscenen. I sina evenemang lägger kollektivet stor vikt vid principerna om ett säkrare utrymme och respekten för andra festdeltagares integritet. Du kan engagera dig genom att följa kollektivets annonser.