Grön – direkt från naturen
Få restauranger med Michelinstjärnor erbjuder så ambitiösa veganska avsmakningsmenyer som Grön i Helsingfors. Grön får sin inspiration direkt från naturen och är en av de absolut bästa fine dining-restaurangerna i Finland, känd för sin kvalitet och de relativt rimligt prissatta avsmakningsmenyerna. De flesta ingredienserna kommer från närområdet, till och med citrongräset och ingefäran är odlade i Finland. Vilda grönsaker och örter är en viktig ingrediens i Gröns menyer. Gröns unika förhållande till naturen och engagemang för hållbarhet är uppenbart inte bara på tallriken, utan i hela restaurangens verksamhet – det är inte konstigt att Grön tilldelades en Michelin Green Star redan år 2021.
Gröns kärleksfullt utformade rätter är ofta estetiskt sett enkelt vackra till utseendet, men under ytan är de fylliga smakbomber, där alla komponenter stöder varandra.. En middag på Grön är en djupdykning in i hjärtat av den moderna finska maten och en oförglömlig upplevelse på alla sätt. Det lilla, intima och lagom dunkla restaurangutrymmet, i kombination med en lugn och otvungen service, är perfekt för en stämningsfull middag. Grön är en av de mest avslappnade fine dining-restaurangerna i Helsingfors och möjligen den enda Michelin-stjärniga restaurangen i världen där stjärnplaketten är placerad på toalettväggen.
The Room – en matshow
Kozeen Shiwan kommer från den kurdiska regionen i norra Irak och hans karriär som kock började, som för många andra invandrare, på en enkel kebabpizzeria och det var först på tredje försöket som han kom in på kockskolan. Efter många om och men arbetade Shiwan på den ena restaurangen efter den andra och samlade erfarenhet på bland annat norska Maaemo, som nu har tre Michelinstjärnor. Efter många experiment med popup-restauranger öppnade Shiwan slutligen en egen restaurang, The Room, som tilldelades sin första Michelinstjärna år 2024, historiskt nog bara fem månader efter öppnandet.
The Room erbjuder mer än bara en middag, det är en teatershow som bit för bit öppnar upp Shiwans livshistoria. En excentrisk showman med gyllene hår underhåller sin publik som samlats runt ett marmorbord med berättelser och magiska trick. Dämpad belysning i kombination med esoterisk bakgrundsmusik ger Shiwan en arena där han kan uppträda som en rockstjärna i skenet av blixtar och samma kreativa utbud av bling-bling, guld, glitter, rök och blomblad som matportionerna flödar av.
Shiwans rätter kombinerar Mellanösterns kök med finska ingredienser och influenser, till exempel gyllene potatis som serveras med mangoambasås och rökt gös och gravad sik som piffats upp med kardemummaolja. En ”kebab” av rökt ostronmussling serveras med rökta enbärssmör. Shiwans meny är också tillgänglig som vegansk och dryckesvalen följer den djärvt experimentella linjen. Shiwan vill att The Room ska vara en holistiskt konstnärlig upplevelse för alla sinnen, så middagen bör ses som en show byggd kring mat.

Magu – den första i sitt slag
Restaurangen med den längsta veganska historian i Helsingfors är Magu, vars säsongsbetonade tematiska avsmakningsmenyer inte bara är experimentella utan också helt växtbaserade. Sparris kan serveras med glass på nässlor och tryffel, eller tofu med äppelkimchi och fermenterad tomat. På dryckessidan är det särskilt fokus på alkoholfria drycker, och restaurangens egna blandningar, som ”Pumpa-sour” och mocktail på rödbetor och skogsbär, är minst sagt intressanta. Men som komplement finns det också veganska naturviner i utbudet.
På Magu är ingredienserna plockade när de är som bäst, och det är särskilt värt att besöka restaurangen på hösten då svamparna bjuder på en härlig naturlig umami. Den dämpade belysningen och inredningen, med växter som hänger från taket och glasburkar fulla av inlagda och fermenterade grönsaker, är mysig och stämningsfull.
Plein – vegetariskt i gammal köttaffär
Ett före detta slakteri kanske inte låter som den mest självklara platsen för att njuta av god vegansk mat, men gentrifieringen har lett till att en mysig kvartersbistro har flyttat in i byggnaden i det trendiga Vallgård och allt som finns kvar av slakteriet är ett vackert klinkergolv. En vegansk 4-5-rättersmeny kan fås på begäran, bara du inte stör dig på att det kanske äts kött vid bordet bredvid.
Plein erbjuder innovativa, karaktärsfulla och noggrant genomtänkta rätter till en av de mest prisvärda kostnaderna i staden. Bib Gourmand i Guide Michelin är ett bevis på det här. Plein specialiserar sig också på biodynamiskt odlade, ekologiska naturviner, så det är definitivt värt att köpa ett vinpaket till din middag. I den här stämningsfulla restaurangen är det lätt att dröja sig kvar länge.

Yes Yes Yes – naturligtvis vegetariskt
När Yes Yes Yes öppnade var det den första vegetariska restaurangen i Helsingfors som inte gjorde något nummer av att menyn var vegetarisk. Samarbetet mellan Richard McCormick, känd för sina trendiga restauranger, och den vegetariska matskribenten Alex Nieminen har varit fruktbart och restaurangen har varit mycket populär sedan öppningsdagen. Och av goda skäl; stället är stilfullt men ändå avslappnat och listan är full av läckra rätter att dela på. Intressant är att rätterna inte är indelade i huvudrätter, förrätter eller desserter. Halloumi-franskisar med skogsbär, citronyoghurtsås och za’atar eller rödbetor med gorgonzola, endiver, äpple, selleri och valnötter. Den långa bardisken med plats för 30 personer uppmuntrar till spontant småätande och många av de yngre kunderna beställer också färgglada cocktails och mocktails.
Thai Vegan Kitchen – också för de yngsta
På Lappviksgatan i Kampen hittar du en av de mest populära asiatiska veganrestaurangerna i staden. Som namnet antyder är Thai Vegan Kitchen baserat på veganska versioner av thailändska klassiker, men hämtar också inspiration från andra delar av Sydostasien, så som från Vietnam, Kina och Indonesien. Curryrätterna med kokosmjölk kompletteras med valfritt veganskt protein, och utbudet av wokrätter, laab och nudelsoppor är också utsökt. Den vänliga och inbjudande servicen gör den lilla restaurangen till ett populärt val för matgäster från när och fjärran, och de tecknade djurmålningarna på väggarna ser till att också de små i familjen trivs.

Kahvila rakastan – två generationer av kärlek till mat
Kahvila rakastan ligger på innergården till Villa Hagasund och är ett familjeföretag som drivs av en mor och döttrar med karelska rötter. Alla delikatesser är helt växtbaserade. Speciellt populära är de äkta karelska pirogerna, som bakas på plats och som i stället för risgrynsgröt fylls med korngryn eller potatismos. Förutom det veganska ”äggsmöret” kan du också testa pirogerna med inlagd gurka och sirap eller med Cavi-arts tångkaviar. Hembakade kakor och kanelbullar rekommenderas också varmt, och veganska soppor och ugnsrätter finns tillgängliga vid lunchtid, inte bara på vardagar utan också på helgerna. Kaféupplevelsen kröns av urvalet av veganska viner, mocktails och cocktails.
Banu Café – missa inte pistagekakan!
Det iranskfödda parets café på Busholmen är känt bland veganer särskilt för sina hyllade helgbruncher, då det lilla caféets bord fylls med kärleksfullt tillagad husmanskost med persiska smaker och inslag från Mellanöstern. Kaffesortimentet är också utmärkt.
Lohtu – skönhet för kropp och själ
Mitt bland hantverksbutikerna på andra våningen i Hagnäs traditionella saluhall ligger den vegetariska restaurangen Lohtu. Den dagligen växlande lunchmenyn erbjuder hälsosamma och välsmakande rätter som tillagas i en anda av husmanskost, med smaker från Finland, Medelhavet, Mellanöstern och Asien. Det som är säkert är att de färgglada portionerna är fulla av smaker, grönsaker och örter. Home cooking, soul food och comfort food, som den amerikanska kusinen skulle säga.
Plants by us – snabbt och gott
Om du är ute efter en snabb men hälsosam måltid i stadens centrum är Plants by us i köpcentret Forum ett utmärkt val för en lätt men utsökt lunch eller mellanmål. De generösa smörgåsarna, där cashewost och avokado ibland får sällskap av pesto och soltorkade tomater, ibland av äpple och picklad rödlök, får särskilt beröm. Smoothies och juicer gjorda på färsk frukt och bär rekommenderas också.