Smakprov på Helsingfors art nouveau godbitar
Jugendarkitekturen i Helsingfors kan få det att kännas som om Kalevalas värld med sina träd, blommor och skogsdjur har kommit till liv. Många detaljer, fönster, portar och dörrar har inte sin like någon annanstans i världen. Utöver sina trolska kvaliteter spelade jugendstilen dessutom en viktig politisk roll i Finland när det gällde att stärka nationalkänslan.
Created
| 5 min read
I Helsingfors är hela stadsdelar fyllda av en rikedom av former, färger och material i samma anda som den internationella jugendstil som blomstrade vid sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talet. Helsingfors är en unik jugendstad i världsmåttstock – här finns 600 byggnader i jugendstil, fler än i till exempel Barcelona och Bryssel.
Ihantola
De dekorativa mönstren på den vackra, rosa Ihantolas gavlar är baserade på dekorativa motiv från gamla finska kyrkor och har i sin tur inspirerat många andra designers. Samma teman upprepas i stiliserad form i utsmyckningen av många av Helsingfors nationalromantiska byggnader. Ihantola byggdes, liksom många andra bostadshus i Berghäll, av en arbetarbostadsförening.
Femte linjen 18
Jugendsali
Det finns inget bättre ställe att ta en jugendinspirerad paus än vid kaféet Jugendsali. Det välvda taket, stenpelarna och de målade väggarna utgör den perfekta bakgrunden för ett fantastiskt utbud av fågel- och djurskulpturer. Målade friser kantar valvens väggar och valvbågar, medan en stor fresco pryder den bakre väggen i den stora salen. I hallen råder en naturlig frid och harmoni. Men det är också värt att notera de två stenstolarna och bordet i entréhallen; ett öde som kan vänta den som kommer in i banken. På ena sidan en fattig man som håller sitt huvud i famnen, på den andra en rik man som räknar sina pengar.
Norra Esplanaden 19
Olofsborg
Det som gör Olofsborg så intressant är storleken och omfånget, naturstensgrunden och de många detaljerna som är inspirerade av äldre tiders byggnadstradition; torn, burspråk, spetsiga konsoler och utsprång som påminner om slottsmurar. Allt det här i en vacker, grön omgivning. Nästan alla andra byggnader på Köpmansgatan i Skatudden är i jugendstil – de flesta är nationalromantiska, men några har också influenser av en mer internationell stil. Olofsborg är lätt att känna igen på den gula fasaden och tornets karakteristiska kupolformade tegeltak.
Köpmansgatan 7 – Skattuddsgatan 1
Pohjola-huset
Mitt i hjärtat av Helsingfors stadskärna ligger den här byggnaden som i sig är ett konstverk svårt att missa. Både fasaden och interiören pryds av sten- och träskulpturer, och utsmyckningarna av trä i de inre strukturerna är imponerande. Byggnaden ritades för brandförsäkringsbolaget Pohjola och många av de dekorativa motiven, bland annat björnar som bär facklor, har på ett eller annat sätt anknytning till eld. Förutom björnar, ekorrar och andra djur pryds fasaden av många mytiska skogsväsen som är kända från finsk folktro. I Kalevala är Pohjola ondskans rike. De dekorativa motiven på fasaden representerar därför den otur som kan drabba dem som inte tar hand om sina försäkringar. De grimaserande täljstensskulpturerna vid entrén är smidda av Hilda Flodin.
Mikaelsgatan 3 – Alexandersgatan 4


Trä-Vallgård
Trä-Vallgård ligger lite utanför de ivrigast besökta turiststråken. Det är ändå bara en kort spårvagnsresa bort, och värt ett besök, särskilt för dem som är intresserade av träarkitektur. Hela området ritades och byggdes under jugendperioden och kan betraktas som ett tidigt – och typiskt nordiskt – exempel på trädgårdsstädernas och standardiseringens era. De timrade husen med plåttak är byggda direkt mot gatan och trädgårdar med picknickbord och rabatter breder ut sig på bakgårdarna. Träbyn utformades för arbetare som hade flyttat till den växande huvudstaden från andra håll.
Atmosfären är mysig och by liknande. Moderna element som är typiska för sekelskiftet, till exempel symmetriska fasader, prydliga rader av sofistikerade träfönster och plåttak ovanför dörrarna, kombineras på ett charmigt sätt med trähusens lantliga atmosfär.
Järnvägsstationen
Helsingfors järnvägsstation ses ofta som en symbol för staden som helhet. Även om stilen är modernistisk snarare än nationalromantisk, var dess formgivare Eliel Saarinen, den mest internationellt kända finska arkitekten under den här tid,en en pionjär inom jugendstilen och satte riktlinjerna för finsk arkitektur under mer än ett decennium.
Byggnadens imponerande proportioner och eleganta dekorativa motiv förbises lätt i vardagens jäkt, och det är inte många som ens tar en titt på stationens restaurang, som också är Saarinens verk. Den rymliga biljetthallen med sina utsmyckade valv är särskilt vacker. Stationen påminner oss om att det ibland är värt att stanna upp och ta en närmare titt på platser som är lätta att rusa igenom i all hast.
Schalins hus
Med sina mörka fasader, kantiga torn och rundade kupoler är denna stora och imponerande byggnad anmärkningsvärd eftersom ägaren, den blinde musikhandlaren Herman Schalin, aktivt deltog i designandet. De dekorativa mönstren tillverkades omsorgsfullt enligt hans specifikationer. Till exempel är naturmotiven på fasaden utförda i ovanlig relief, medan metalldekorationerna och träsniderierna på dörrarna är särskilt fina. Varje dörr är lite annorlunda och mönstren påminner på ett abstrakt sätt om naturen. Dörrarna är också ett utmärkt exempel på traditionella hantverkstekniker, som hade fått ett helt nytt värde i början av 1900-talet.
Kaptensgatan 11 – Fabriksgatan 9
Vanha Poli
Vanha Poli, som numera är ett hotell, är en av de få nationalromanska byggnader som det är lätt att gå in i och ta sig en titt på. Från utsidan ser det mest ut som en fästning som klämts in mellan två moderna byggnader.
Vid en närmare granskning fastnar blicken på skulpturerna av märkliga varelser som pryder byggnaden ovanför dörren och på pelarna. Inne i byggnaden påminner valven i entréhallen om ett kyrktak. Den öppna spisen i hallen på första våningen är särskilt utsmyckad. Uppe på andra våningen finns en liten böjd varelse av trä, och högst upp i trappan har tysta träbjörnar samlats i en cirkel. Överflödet av sten, trä och målade ornament, djurfigurer, mytiska varelser och krigiska människogestalter, skapar en utomjordisk atmosfär, i enlighet med nationalromantikens ideal.
Lönnrotsgatan 29

Wellamo
Grodan är inte ett av de mest populära dekorativa motiven på byggnader, men Wellamo är en hyllning till den här lilla naturvarelsen. Husets udda gipsdekorationer sätter fart på fantasin. Vem är den vildsinta vattenvarelsen med tungan utstucken som vaktar porten, vem är den märkliga grodprinsessan omgiven av en skara beundrare? Har prinsessan förvandlats till människa (eller kanske något annat) runt fönstret på övre våningen? Märk också ödlorna och grodorna som vilar under näckrosorna och de två ormarna som bor bland dem vid porten. I byggnaden finns också restaurangen Wellamo.
Gördelgatan 9
Ta reda på mer
Följ byggnadsingenjören och fotografen Kristo Vedenojas @helsinkifacades på Instagram.
Helsingfors stadsmuseum har publicerat en nyttig guide med titeln ”Art Nouveau in Helsinki”.