Helsingfors i Tove Janssons fotspår

Tove Jansson, den älskade konstnären, författaren och skaparen av Mumintrollen, är född och uppvuxen i Helsingfors. Läs här hur staden inspirerade och formade hennes fantasi, konst och liv!

Så ta en rundtur och beundra hustaken som gett inspiration till Muminhuset, känn Mårrans kalla andedräkt i havsbrisen och låt havets skönhet kännas ända i magen. Men framför allt, närma dig staden som Tove gjorde: Rusa inte bara för att se ”måstena”, utan stanna upp och utforska det som verkligen berör och inspirerar just dig.

Artist Tove Jansson in her atelier studio in Helsinki
Moomin Characters
Paula Kankare

Created

| 7 min read

Tove Jansson (1914-2001), världens mest lästa finska författare, är född och uppvuxen i Helsingfors. Hon bodde och arbetade också i staden nästan hela sitt liv. Tove älskade Helsingfors, och tillsammans med närbelägna Pellinge skärgård formade staden hennes konst, fantasi, identitet och liv på djupet. Arkitekturen, naturen och konstnärsgemenskapen i Helsingfors hade alla en inverkan på Toves arbete. När du vandrar genom staden i hennes fotspår – längs hennes barndoms gator, parker och favoritskrymslen – kommer du att känna varifrån värmen, visdomen och humorn i Toves konst och böcker kommer.

Ha barnasinne som Tove

Barndomshemmet på Lotsgatan på Skatudden

Det är inte Mumindalen, men hustaken för tankarna dit (du vet, det spetsiga blå huset där dörrarna aldrig är låsta!).

Här tillbringade Tove sin barndom. När du går längs Lotsgatan – som utsetts till Helsingfors vackraste gata – i stadsdelen Skatudden i södra Helsingfors och tittar upp ser du hur husens former har inspirerat Tove, precis som barndomsmiljöer gör för så många konstnärer.

Tove och hennes familj bodde i ateljévåningen på Lotsgatan 4 från år 1914 till år 1933. Båda Toves föräldrar var konstnärer, hennes mamma Signe Hammarsten-Jansson var grafiker och tecknade frimärken och sedlar, och hennes pappa Viktor Jansson var skulptör. Lägenheten var inte bara deras ateljé utan också en livlig bas för deras konstnärsvänner. Under vintern värmdes lägenheten upp med kakelugnar – precis som de som mumintrollen bodde bakom innan de hittade till Mumindalen, vilket berättas i den första muminboken, Mumintrollen och den stora översvämningen (1945).

Uspenski-katedralen och Tove Jansson-parken

Toves ”revir” var de närbelägna hamnarna, klipporna runt Uspenskijkatedralen och parken intill. Det var här Tove brukade leka som barn, och landskapet finns med i många av hennes verk.

Skatuddens park döptes om efter Tove Jansson 2014 för att hedra konstnärens 100-årsdag. Här plockade Tove häggblommor till sin mammas födelsedag, men försiktigt, så att hon inte skulle bli påkommen av parkvakten. Bästa sättet att ta sig till Skatudden har alltid varit spårvagnen (ratikka eller spåra på helsingforsslang). Nummer 4 tar dig direkt till Domkyrkan, Tove Janssons park och också till Lotsgatan.

Parkvakten från bok Farlig Midsommar / ©Moomin Characters

Halkolaituri skridskobana

Här vid Halkolaituri brukade Tove åka skridskor som barn. Det hörde dessvärre inte till hennes favoriter – hon hatade det. Tove föredrog havets öppna is framför den slutna cirkeln på skridskobanan. Men som hon sa, testa själv om du gillar det! Så snöra på dig skridskorna, glid (eller öva dig på att ramla), och om vädret är riktigt helsingforsiskt kanske du till och med får känna Mårrans kalla andedräkt från havet.

Människor åker skridskor vid Vedkajen ©Jussi Hellsten

Skolvägen från Skatudden till Högbergsgatan

Skolan med sina regler inspirerade inte lilla Tove. Det gjorde däremot historieberättandet. Det var vad hon sysselsatte sig med varje dag när hon gick till skolan. Hon hittade på historier, skrev ner dem, ritade bilder och sålde dem som tidningar till sina skolkamrater. 

Så när du går från Skatudden till Gardesstaden och Toves gamla skola på Högbergsgatan 23, lyssna: Vilka berättelser börjar vakna till liv i ditt huvud? 

Framme kommer du att bli glad över att få veta att skolan numera är Helsingfors Design Museum – något som säkert skulle ha inspirerat Tove också. Kliv in, ta en kaffe och en kanelbulle och skriv ner din berättelse innan du kollar in utställningen.

Toves skola och Designmuséet, Högbergsgatan 23

Andas konst som Tove

Tove var omgiven av konst och konstnärer ända sedan barnsben. Hennes föräldrars önskan var att deras barn också skulle bli konstnärer. Tove behärskade verkligen konsten att vara konstnär på olika sätt. Runt om i staden kan man hitta platser och utrymmen – ateljéer, teatrar, målningar och muséer – som understryker hur lång och mångsidig Toves karriär var.

”Jag vill gå framåt, nej, inte gå, snarare leka mig framåt i livet.”

-Tove

Tove Jansson 1947

Konstmuséet Ateneum

Tove studerade vid konstskolan Ateneum 1933-1937. I dag är byggnaden känd som Konstmuséet Ateneum. Hon var föga imponerad av undervisningen, särskilt inte av den attityd hon mötte som kvinnlig konstnär. Skolans gav henne ändå en krets av konstnärsvänner som stod henne nära livet ut.

Ung Tove i Ateneum Konstskola

Helsingfors konsthall

Öppnandet av Helsingfors konsthall 1928 var en viktig händelse för Helsingfors konstscen och än i dag erbjuder konsthallen utrymme för nya röster och fenomen. Tove ställde ut sin konst här i mer än 40 år. Finlands Konstnärsförbund hade sitt kontor i byggnaden och ordnade fester där. Där träffade Tove konstnären Sam Vanni, som blev hennes lärare och älskare, och senare en trogen vän. 

Föreningens fester blev en verklig vändpunkt för Tove, då hon på julfesten 1955 träffade sitt livs kärlek, konstnären Tuulikki Pietilä.

Toves ateljé på Ulrikasborgsgatan 1

Här arbetade Tove från år 1944 fram till sin död år 2001. Tove flyttade hit strax före slutet av fortsättningskriget med Sovjetunionen, och ateljéns fönster var fortfarande krossade efter bombningarna. 

Senare hade också Toves kollega och livskamrat sedan nästan 50 år, Tuulikki Pietilä, en ateljé i samma kvarter. Homosexualitet var olagligt i Finland fram till 1971, men Tove och Tuulikki hade levt öppet tillsammans ända sedan de träffades. 

De delade en nyfikenhet på livet och konsten och arbetade tillsammans i olika projekt. Under deras första vinter tillsammans skrev Tove Trollvinter (1957) där karaktären Too-ticki, inspirerad av Tuulikki, introduceras.

Toves ateljé är tyvärr inte längre öppen för allmänheten, men du kan beundra fönstren i hennes tornateljé från gatan.

På minnesplattan finns en relief av Tove som ung flicka, gjord av hennes pappa Viktor Jansson. ©HAM /2005

Skulpturer av Tove


Du kan också hitta Tove i andra verk av hennes pappa Viktor Jansson. Kolla in de här tre statyerna runt om i stadskärnan: 

Statyn Convolvulus finns i Kajsaniemiparken bakom Nationalteatern. Kajsaniemiparken

Vattennymfer. Skulpturen är placerad nära Kappeli-restaurangen. Esplanadparken
Sjöjungfrufontänen Södra esplanaden 22 (innergården)

Svenska Teatern

Den animerade muminserien är känd över hela världen, men det var på teaterscenen som mumintrollen först fick liv. Toves vän (och tidigare älskare) teaterregissören Vivica Bandler föreslog idén för Tove. Pjäsen ”Mumintrollet och kometen” hade premiär på Svenska Teatern i december 1949. Pjäsen var startskottet för Toves teaterproduktion med många teaterverk framöver.

Mumin Show på Svenska Teatern, 1949 ©Svenska litteratursällskapet i Finland

Tove på HAM, Helsingfors konstmuseum


Här kan du lära känna Tove som målare. HAM har ett permanent galleri som är tillägnat Toves konst, till exempel två av Toves vackra fresker ”Fest i staden ’ och ”Fest på landet”. I ”Fest i staden” kan du se Toves dåvarande (hemliga) kärlek, teaterregissören Vivica Bandler på dansgolvet och Tove själv sittande i förgrunden. 

Tips: Toves födelsedag, den 9 augusti, firas också som den finländska konstens dag – och du kan besöka HAM gratis.

Tove Jansson: Bird Blue, 1953 (detalj) ©Tove Jansson estate / Bild: HAM, Maija Toivanen

”Jag har gett mig själv tillåtelse att leka ovanligt länge.”

-Tove

Tove Jansson, 1994

Låt havsvinden leka i ditt i hår som Tove

Toves Helsingfors var egentligen det vintriga Helsingfors, eftersom hon tillbringade alla sina somrar på ön Pellinge i Borgå. Så om du besöker staden på vintern, grattis, då har du fått den äkta Tove-upplevelsen av staden! Men oroa dig inte, om du besöker staden under sommaren finns det gott om sätt att fånga ö-vibbarna utan att lämna staden.

Photo Jussi Hellsten
Seaside in Helsinki

Brunnsparken och observatoriet


Promenera längs havet till Brunnsparken. Brunnsparken var en av Toves favoritplatser i Helsingfors, och hon vandrade ofta längs parkens släta steniga klippor och njöt av utsikten över de närliggande öarna. Även här kan man se ett torn som ser mycket bekant ut, Ursa-observatoriet, som ligger som inspiration till Kometen kommer (1946).

Havshamnen och hamnen vid Salutorget


Havshamnen i närheten av Brunnsparken är en av Finlands största småbåtshamnar, med en livlig känsla av båtar som kommer och går, eller ingenting som rör sig alls – inte ens havet – beroende på årstiden. Det var här Tove och hennes livskamrat Tuulikki började sina somrar, satte sig i en båt och åkte till sitt eget lilla paradis, ön Klovharun, som Tove så vackert skildrar i Sommarboken (1972). 

Om du är sugen på en egen ö-eskapad kan du ta en båttur till Ugnsholmen- så nära att du nästan kan simma dit! – eller Rönnskär, eller promenera till Salutorget för att hoppa på en båt där. Valmöjligheterna är många: Från en skärgårdssightseeing till en tur till Skanslandet eller en färja till Sveaborg (trafikerar dagligen året runt!).

Till sist… Läs Tove!

Oavsett om du vill uppleva Sent i november eller de mjuka, varma klipporna i Sommarboken är du på rätt plats. Gå bara till Akademiska bokhandeln (grundad 1893), välj den bok du vill ha, välj sedan den plats du vill ha – på de soliga klipporna vid havet eller vid ett stearinljus på ett café – och låt dig inspireras av Tove!

”Men Mumintrollet dök ner i en stor våg som solen sken rakt igenom. Först såg han bara gröna bubblor av ljus, sen såg han skogar av tång som gungade över sanden. Den var fint friserad och prydd med snäckskal, skära inuti och vita utanpå. Längre utåt mörknade vattnet mot ett svart hål som gick ner mot det bottenlösa. Då vände han om, sköt rakt upp i en våg och följde med den in till stranden igen.”

Från boken Kometen kommer, 1946