Sju pärlor i Helsingfors skärgården
Havet och skärgården är en integrerad del av Helsingfors. Var och en av huvudstadens öar har sina egna speciella egenskaper och är hem för en häpnadsväckande variation av djur. Många av öarna är dessutom förvånansvärt lätta att nå med färja eller båt. Under sommaren erbjuder öarna tjänster som sträcker sig från guidade turer till kaféer och till och med bastur.
Helsingfors har 130 kilometer kust, vilket gör den till en unik huvudstad. I Helsingfors kan du enkelt njuta av stadens liv och rörelse och lika enkelt fly från den genom att hoppa på en färja. Hitta din egen favorit bland de 300 öarna!

1. Skanslandet – ett urbant natur- (och konst-!) paradis
Skanslandet är ett kapitel för sig i det urbana landskapet. Den här före detta militära ön var länge stängd för allmänheten. Under den tiden skapade öns natur och den kalk som lossnade från byggnadernas murbruk en mycket speciell miljö, som får betraktaren att glömma att Senatstorget bara ligger 15 minuters färjetur bort. Bara utsikten från Alexanders batteri gör besöket minnesvärt! Konstälskare kan njuta av den årliga Helsingforsbiennalen på Skanslandet, ett evenemang för samtidskonst som för ut ny internationell konst till Helsingfors skärgård.
Observera att ön inte är tillgänglig på vintern. Se här för färje- och vattenbussförbindelser.

2. Kungsholmen – Skanslandets fridfulle lillebror
Kungsholmen når du via ett vågbrytarliknande näs från Skanslandet. Naturen här är fantastiskt vacker. Gustav III förde härifrån befäl över sin flotta i kriget mot Ryssland och det var så Kungsholmen fick sitt namn år 1773. Öns skogar, som skadades svårt i striderna, har sedan dess fått återhämta sig och utvecklas fritt under ett århundrade. Öns fantastiska och ofta soliga södra stränder är särskilt slående. Bakom de släta klipporna reser sig skogar med frodiga och färgglada moss- och lavmattor. Från de högsta klipporna på Kungsholmen är utsikten hisnande över skärgården och det öppna havet.
3. Sveaborg – ett maritimt världsarv
Det enklaste sättet att upptäcka det maritima Helsingfors är att ta en tur till Sveaborg. Sveaborg finns med på UNESCO:s världsarvslista, och det av goda skäl. Naturen och historien finns överallt på ön. Vi rekommenderar att du framför allt utforskar de västra och södra delarna av Sveaborg på Susisaari-sidan. Den marina naturen har skapat riktiga paradis mellan klipporna och i de små vikarna. Det är lätt att ta sig till Sveaborg, eftersom färjan från Salutorget till Sveaborg har biljettförsäljning via HRT.
4. Vårdö – Finlands finaste kvadratkilometer
Vårdö har många olika naturtyper, varierad topografi, ett vackert arkitektoniskt arv och ett maritimt nationallandskap. Öns utbud av tjänster för besökare, gör en sommarresa till Vårdö till en succé. Skogarna på Vårdö sträcker sig från lummiga lundar till karga bergsknallar täckta av lavar. På sina ställen präglas skogslandskapet också av betesängar och almlundar, och naturligtvis av öppna klippor. Förundras över landskapet: mer än hälften av Vårdö består av värdefulla naturområden. Om Finlands finaste kvadratkilometer skulle utses, skulle den här ön vara en stark kandidat!
5. Fölisön – tama ekorrar i historisk miljö
Fölisöns utomhusmuseum är definitivt värt ett besök, och det bästa av allt är att du också kan ta dig till ön med cykel eller till fots. Mitt i den vackra havsnaturen har utomhusmuseet några fantastiska gamla träbyggnader som har förts till Fölisön från hela Finland. Museet grundades år 1909 och dess charmiga miljö gör Fölisön unik. Förutom museet är Fölisön känd för de tama ekorrarna, som till och med äter ur handen! Observera att Fölisöns södra strand är fredad under våren och försommaren för att låta fåglarna häcka i fred. Fölisön är en av de öar i Helsingfors som kan nås året runt via en bro.
6. Stora Räntan – en trädgård till havs
På våren och sommaren bör växtintresserade bege sig till Stora Räntan, där mångfalden av liv förvånar också den mest erfarna naturforskaren. Här finns fler växtarter än vad öns storlek skulle antyda. Öns natur är värd att utforska både på sommarens och vinterns naturstigar. Här ligger också Helsingfors miljöcentrals naturhus, som erbjuder intressant information om Östersjön, skärgårdsnaturen och en hållbar livsstil. Stora Räntan öppnades för allmänheten år 1989, efter att ha varit i försvarsmaktens ägo. Ön ligger framför Brunnsparken och kan nås med båt från Ulrikasborgs brygga.

– naturparadis <3
Stora Räntan:

7. Inre Hatten – en dold ö som uppenbarar sig vid lågvatten
Om du är ute efter ett unikt äventyr ska du följa med vattennivåernas växlingar i Drumsö. Bara 100 meter från strandlinjen ligger Inre Hatten, en liten klippö som du vanligtvis inte kan nå utan att bli blöt. Några gånger om året sjunker ändå havsvattnet så mycket att en stenig stig dyker upp. Följ den hela vägen till ön! Väl framme hittar du sandstrand, klippor med gamla ristningar och en fantastisk utsikt över det öppna havet. Ön är också populär bland sjöfåglar, så har du tur kan du få syn på sällsynta arter på grannön Yttre Hatten.