Basta vid havet- bastur top 7 i Helsingfors
Helsingfors är omgivet av Östersjön och har en fantastisk 130 kilometer lång kustlinje. Närheten till havet färgar stadsbornas liv, både i vardag och fest. Att bada bastu är givetvis bäst vid vattnet.
Testa de här basturna, alla med sin speciella känsla av Helsingfors. Alla utom Lonna är öppna året runt.
1. Basta med stil på Löyly
Löyly Helsinki (https://www.loylyhelsinki.fi/) är ett arkitektoniskt mästerverk med tre bastur, inklusive en rökbastu – en sällsynthet i centrala Helsingfors. Från Löylys terrass går en badtrappa ner i havet och i anslutning till basturna finns en bar och en restaurang.
Löyly valdes ut av Time Magazine till en av de 100 mest fantastiska platserna i världen och är ett av Helsingfors mest populära resmål för både lokalbefolkningen och turister som vill uppleva den finska kontrastterapin – heta bad varvat med svalkande dopp i havet.
Förhandsbokning rekommenderas.
2. Fly ut till Lonnan i skärgården
Den lilla vykortsliknande ön Lonnan (https://www.lonna.fi/saaren-palvelut/sauna/) ligger bara tio minuters färjetur från Salutorget, men väl där känns det som om du har rest till en annan värld.
Lonnnas moderna och eleganta loftbastur ligger på stranden och mellan baden kan du låta havet omfamna dig. Lonnans anrika historia – ön var en gång i tiden en plats för lagring och röjning av minor – återspeglas i gamla byggnader som tegelbyggnaden, som inrymmer en restaurang och ett litet museum som berättar om öns förflutna.
Lonnan är endast öppen på sommaren och det är bra att boka bastu i förväg. Alla bastupass är blandade, så ta med baddräkt.
3. Koppla av bland isbrytarna i Allas Sea Pool
Vid hamnområdet intill Salutorget finns ett flytande havsbad. Från panoramabastun (en blandbastu) kan du se färjorna och fartygen röra sig.
Mindre bastur finns i samband med omklädningsrummen. Den uppvärmda simbassängen har en behaglig temperatur på 27 grader året runt.
På sommaren är poolen en populär konsertlokal och erbjuder olika yogaklasser, inklusive bastuyoga.

Fridfull natur
Urban bastu

4. Minisemester i Furuvik
Furuvik (https://villafuruvik.fi/furuvikin-rantasauna/) i Degerö, är en 1700-talsvilla med en liten strand och två bastur på tomten: en gårdsbastu och en strandbastu i en röd stuga vid bryggan. Stora fönster i strandbastun släpper in naturligt ljus in i bastun och omklädningsrummet är inrett i en mysig stugstil med träbord, bänkar och trasmattor.
På Furuvik kan du bada bastu i allmänna skift eller genom att boka hela bastun.
5. Gemensam värme i Sompasauna
Sompasauna (https://www.sompasauna.fi) marknadsför sig som den mest öppna bastun i Helsingfors – den är tillgänglig 24 timmar om dygnet, alla dagar på året, och drivs helt och hållet av sina användare. Anläggningen med tre bastur ligger på Nätholmen, men Sompasauna kommer år 2025 att flytta till en ny plats i Blåbärslandet.
Bastun har ingen personal, omklädningsrum eller duschar, och du kan ta med dig ett eget lås till ditt skåp. Sompasaunas gyllene regler är bland annat bastufrid – att respektera andra och ta hand om de gemensamma utrymmena.
Sompasauna är avgiftsfritt.
6. Karelsk gästfrihet vid Villa Salmela
Villa Salmelas bastu (https://villasalmela.fi/sauna-2/) i östra Helsingfors ligger i en liten träbyggnad intill Villa Salmela. Villan är ett sommarhem för karelare. Från bastuns veranda har man en fantastisk utsikt över Villingesundet och via bryggan kommer man direkt ut i havet. Det lönar sig att boka bastun i förväg.
7. Upplev bastuns helande kraft i Lähde
Lähde (”Källan”) (https://lapinlahdenlahde.fi/sauna/) är en av de äldsta offentliga basturna i staden. Den byggdes på 1880-talet och ligger vid Lappvikens före detta mentalsjukhus. Det nyklassicistiska sjukhusområdet, som ritades av Carl Ludvig Engel, är nuförtiden ett livligt kulturcentrum.
Lähde är öppen för allmänheten varje vecka. Ibland uppstår spontana musiksessioner under bastukvällarna, när stamgästerna tar med sig sina instrument.
Bredvid bastun finns en liten brygga och en sandstrand, perfekt för ett dopp efter bastubadet.