Sju offentliga bastur i Helsingfors
Helsingfors har många fantastiska offentliga bastur! Att prova olika typer av bastur är ett utmärkt sätt att bekanta sig med den livliga lokala bastukulturen. För helsingforsarna är ett bastubad med vänner en möjlighet att koppla av, umgås och njuta av drycker och läckra maträtter efter bastun. Från designbastur till bastu på en ö, en bastu i kollektiv anda, en traditionell bastu och en avslappnad kvartersbastu – här är sju fantastiska bastur som är värda att prova:
Original
Urban
Sauna
Created
| 4 min read
1. Dagsutflykt till Lonnan för att basta
Den lilla vykortsliknande ön Lonnan (https://www.lonna.fi/saaren-palvelut/sauna/) ligger bara tio minuters färjetur från Salutorget, men väl där känns det som om du har rest till en annan värld.
Lonnans moderna och eleganta loftbastur ligger på stranden och mellan baden kan du låta havet omfamna dig. Lonnans anrika historia – ön var en gång i tiden en plats för lagring och röjning av minor – återspeglas i gamla byggnader som tegelbyggnaden, som inrymmer en restaurang och ett litet museum som berättar om öns förflutna.
Lonnan är endast öppen på sommaren och det är bra att boka bastu i förväg. Alla bastupass är blandade, så ta med baddräkt.
I bastureceptionen finns ett urval av bastudrycker, inklusive lokala ölsorter. Öns skräddarsydda restaurang i närheten serverar säsongsbetonad mat med tonvikt på ekologiska finska råvaror.

2. Ugnsholmen bjuder på spa i havet
Ugnsholmen, som ligger precis utanför Brunnsparken i centrala Helsingfors, har en historia av välbefinnande, som går tillbaka till början av 1900-talet då där fanns en havsbadsanläggning. Även om det ursprungliga havsbadet inte längre finns kvar, fortsätter hälsotraditionen med den nyligen ombyggda och återöppnade Uunisaari Sauna. Bastukomplexet innefattar två bastur, Iso (”Stor”) och Pikku (”Liten”). Båda erbjuder skonsamt bastubad med offentliga bastusessioner onsdagar till söndagar. I närheten finns en träbrygga som gör det lätt att varva bastandet med svalkande dopp i havet.
Öns restaurang har en liten bastumeny med specialiteter som ett urval av korvar; en populär rätt att äta efter bastun.
Ugnsholmen nås via en gångbro under vintermånaderna och en mycket kort båttur (två minuter) under sommarmånaderna.

3. Till Källan av bastubad
Lähde (”Källan”) är en av de äldsta offentliga basturna i staden. Den byggdes på 1880-talet och ligger vid Lappvikens före detta mentalsjukhus. Det nyklassicistiska sjukhusområdet, som ritades av Carl Ludvig Engel, är nuförtiden ett livligt kulturcentrum.
Lähde är öppen för allmänheten varje vecka. Ibland uppstår spontana musiksessioner under bastukvällarna, när stamgästerna tar med sig sina instrument.
Bredvid bastun finns en liten brygga och en sandstrand, perfekt för ett dopp efter bastubadet.

4. Gemensam värme i Sompasauna
Sompasauna marknadsför sig som den mest öppna bastun i Helsingfors – den är tillgänglig 24 timmar om dygnet, alla dagar på året, och drivs helt och hållet av sina användare. Anläggningen med tre bastur ligger på Nätholmen, men Sompasauna kommer år 2025 att flytta till en ny plats i Blåbärslandet.
Bastun har ingen personal, omklädningsrum eller duschar, och du kan ta med dig ett eget lås till ditt skåp. Sompasaunas gyllene regler är bland annat bastufrid – att respektera andra och ta hand om de gemensamma utrymmena. Ta med egna drycker och snacks!
Sompasauna är avgiftsfritt.

5. Grannskapsbastu i Hermansstad
För en bastuupplevelse med en autentisk retrokänsla ska du bege dig till Sauna Hermanni, som har betjänat kunder sedan 1950-talet. Ingången ligger undangömd på innergården till ett våningshus och det mysiga omklädningsrummet är inrett på ett avslappnat sätt som påminner om en finsk sommarstuga. Det finns separata bastur för män och kvinnor; alla badat traditionellt nakna, men det är tillåtet att ha på sig simkläder. Bastusnacks i form av korv, smörgåsar och snackstallrikar med oliver, ost, vitlök, saltgurka och jalapeno samt läskedrycker och kaffe finns till salu, men egen matsäck är också tillåten. Koppning (en flera hundra år gammal traditionell behandling som används för att lindra en mängd olika åkommor) och massage finns att få på begäran.

6. Bistro med bastu på Busholmen
I stadsdelen Busholmen ligger Uusi Sauna (”Nya bastun”), som är en livlig offentlig bastu, bar och restaurang. Det finns separata bastur (uppvärmda med träpellets) för män och kvinnor och en allmän terrass för att svalka sig.
Den rymliga barrestaurangen i bistrostil har ofta livemusik eller gästande DJ:ar, vilket gör det till ett avslappnat ställe att njuta av en hamburgare eller drinkar efter en skön bastusession.
Den elektriska blandbastun kan också hyras för privata evenemang. Bokning krävs inte, men rekommenderas om du kommer med en större grupp.

7. I Hollywoodstjärnans bastu
På stadens sydspets ligger Löyly Helsinki, Helsingfors eleganta designbastuanläggning vid havet. Förutom tre bastur, inklusive en traditionell rökbastu (en raritet i stadskärnan), finns en terrass med trappa till havet för ett uppfriskande dopp mellan bastusessionerna med löyly, ångan som skapas när vatten öses över bastuugnens stenar. Bastun för alla oavsett kön, så badkläder är obligatoriska, även om det finns separata omklädningsrum och duschmöjligheter.
À la carte-restaurangen använder främst lokalproducerade råvaror och serverar klassiker som ”Jaspers laxsoppa”; en variant av den finska favoriten som skapades av Löylys ägare Hollywoodskådespelaren Jasper Pääkkönen. Pääkkönen är miljökämpe och bastuentreprenör och är välkänd för sina roller i Spike Lees Oscarsbelönade film BlacKkKlansman (2018) och succéserien Vikings (2013-20).
Förhandsbokning rekommenderas.
